Agaves lietderīgās īpašības un ārstniecisko tinktūru receptes

Agave ir augs, kura dzimtene ir Centrālamerika. Tas ir daudzgadīgs rozetveida sukulents.

Tā nosaukums dots par godu Agaves, senā mītiskā karaļa meitai. Grieķu valodā tas nozīmē “cēls, brīnišķīgs, lielisks”. Šajā ģintī ir vismaz 300 sugu.

Mājās agaves aug ātri, tās lapas var sasniegt pat trīs metrus garumu. Agave ir gaismu mīlošs augs. Vasarā to vislabāk audzēt ārā. Augs lieliski attīstās liela izmēra podos un kublos ar labu drenāžu. Laistīšana vasarā mērena, ziemā ierobežota, augs necieš stāvošu ūdeni.

Agaves lietderīgās īpašības

Acteki agaves sulu lietoja brūču, čūlu un urīnpūšļa slimību ārstēšanai. Agaves sula tiek uzskatīta par diurētisku un caurejas līdzekli, kā arī ir efektīva pret sasitumiem. Auga saknes gļotas mazina zobu sāpes. Tās lapas lieto brūču un abscesu ārstēšanai, kā iekšķīgu līdzekli aknu, kuņģa un plaušu slimību ārstēšanai.

Agaves preparātiem piemīt pretiekaisuma, pretsāpju, pretdrudža un atkrēpošanu veicinoša iedarbība. Visas auga daļas izmanto kaitēkļu apkarošanai.

Agaves uzlējumi uzlabo vielmaiņu, izvada no organisma lieko šķidrumu. Agaves sula un lapas ārstē dažādu audu kairinājumu, normalizē rīkles, gremošanas sistēmas un žultspūšļa darbību.

Ārstniecības nolūkos jālieto vismaz 3 gadus vecu augu lapas.

Agaves izmantošana ārstēšanai

Svaigu agaves sulu (kombinācijā ar vērmeli) lieto uzlējuma vai novārījuma veidā pa 20 pilienu uz karoti ūdens. Tas normalizē kuņģa un zarnu funkcionālo darbību.

Lai mazinātu ādas kairinājumu, pirms ieziešanas agaves sulu divas reizes nokāš. Pēc berzēšanas nākamajā dienā iekaisušo vietu jāsmērē ar rūgušpienu.

Tautas medicīnā agaves sulu lieto kā diurētisku un caurejas līdzekli, šim nolūkam to daudzkārt atšķaida ar ūdeni un lieto mazās devās.

Pret podagru un sāļu nogulsnēšanos. 10 g svaigu agaves lapu aplej ar 100 ml spirta un 10 dienas tur tumšā vietā, pārkāš un lieto 20 pilienus pirms ēšanas.

Čūlu gadījumā. Nomazgātas lapas pārgriež šķērsām, lai iegūtu divas puses. Griezto pusi uzliek uz skartās vietas, nostiprina ar pārsēju. Pārsējs jāmaina katru dienu. Agaves sula veicina abscesu nobriešanu un attīra brūci no strutām.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment